לוחם עם בוזוקי: ראיון עם זפיריס מלאס

285695_575440372467342_1735816234_nזפיריס מלאס, מנושאי דגל מוזיקת הלייקו ביוון, פותח את ליבו בראיון עם לאנה ציאלטה רגע לפני שהוא מגיע לישראל. הוא מספר על חייו, על מוזיקת הלייקו, אל אהבתו לאשתו ועל אכזבותיו במהלך קריירת המוזיקה שלו

 מאת: אנה ציאלטה  עריכה: יוני איאטרו

ספר לנו איך התקבלה ההחלטה לבקר ולהופיע שוב בישראל? ומה נראה במופע הקרוב?

 לפני מספר שבועות קיבלתי את ההצעה המאוד מיוחדת ממפיק הליין היווני GREEK ALL-STARS, משה צמח, להגיע שוב לישראל. חלפו קרוב ל-3 שנים מאז ההופעה האחרונה שלי עם הזמרת פיצה פפדופולו בתל-אביב. בפברואר הקרוב ב-7 וב-8 אגיע בליווי 7 נגנים, ושני זמרים מאוד מוכשרים, פאריס אוואגלו ואוויטה סרטי שהם גם חברים מאוד טובים. המופעים יתקיימו ברידיניג 3 בתל-אביב.

מה הסיבה לכך שהיום פחות שומעים מוזיקת לייקו, לדעתך? האם זה בגלל תחנות הרדיו, הטלוויזיה? או שזה עניין תרבותי?

אין ספק שיש תחנות רדיו שנלחמות בלייקו. הצעירים שמנהלים היום את תחנות הרדיו מנסים להעביר סגנון משלהם ולסלק את הלייקו. הם לא אוהבים לייקו כי יש בו בוזוקי, אבל בוזוקי הוא נשמתה של המוזיקה היוונית. בוזוקי זה יוון! פופ ורוק הן אופנה חולפת, הבוזוקי הוא נצחי. וכן, גם בטלוויזיה לא מקדמים את הלייקו. בעבר היו מזמינים את אמני הלייקו להופיע בתוכניות, להתראיין. זה משהו שכבר לא קיים היום. לדעתי, ישנה מגמה המנסה להעלים את מוזיקת הלייקו וזה מאוד מאכזב. אבל את הלייקו לא יסלקו, אני ושכמותי נמצאים כאן כדי לוודא זאת!

אני רוצה לשוחח איתך על התחלת הקריירה שלך. ספר לנו איך התגלגלת לעולם הזה של המוזיקה.

התחלתי לשיר בגיל 15. התמזל מזלי, והכרתי את האנשים הנכונים אשר דאגו להוביל אותי למועדוני הבוזוקי. עבדתי קשה וקיבלתי תמיכה רבה מהבית. בהתחלה רק כמה תחנות רדיו פיראטיות השמיעו את השירים שלי, וגם זה בהיסוס רב. לאט לאט הגיעו הצעות נוספות להופעות. לאתונה הגעתי לראשונה ב – 1992 למועדון ברחוב אחרנון יחד עם סלאס. לאחר מכן התחלתי לשיר בהרכב יחד עם פאסחליס טרזיס וסטאברוס פוטיאדיס. ומשם התפרסמנו ופרחנו בקריירת המוזיקה.

734411_574976322513747_1535049981_n (1)ספר לנו איזה שיתוף פעולה מוזיקלי היה, לדעתך, הטוב ביותר?

ת: כולם היו טובים, אבל שיתוף הפעולה שלי עם ריטה סקלאריו היה הטוב ביותר. ריטה היא אדם עם לב רחב ופתוח, אישה מיוחדת במינה. אני זוכר שכאשר הציעו לי לעבוד איתה אמרתי: "מה?! עם הזקנה הזאת?!" שנה לאחר מכן, כשמאחורינו שיתוף פעולה מוצלח, ריטה שמעה את הסיפור הזה והגיעה לחדר ההלבשה שלי בפנים זועפות: "למי קראת זקנה? אתה מכיר הרבה זקנות עם גוף כמו שלי?!" אין מה לומר, ריטה היא אישה אמיתית.

 

קיימת אופנה מוזיקלית חדשה של הרכבים מודרניים עם זמר לייקו כאורח. מה אתה חושב על התופעה?

ת: שום דבר אינו מקרי, הכל אסטרטגיה של אנשי עסקים ומפיקים שחשבו שזה יצליח. בחלק מהמקרים זה הצליח, ובחלק אחר – לא.

המשבר הכלכלי פגע מאוד גם באמני יוון. כיצד אתה מסתדר, כלכלית, בימים אלו ? האם המוזיקה היא פרנסה טובה עבורך?

אני בעסק הזה כבר 45 שנה. במוזיקה צריך להיזהר מהמלכודות שבדרך, ואני נזהרתי. לא הסתבכתי ולא נכנסתי לצרות אף פעם. יכולתי לדאוג שתמיד יהיה לי ולמשפחתי טוב וזה הדבר החשוב ביותר עבורי.

כמה מילים על אהבת חייך – אתה ואישתך נשואים זמן רב?

אני ואישתי נשואים כבר 40 שנה. יש לי משפחה נהדרת ואני מאוד קשור לזוגתי. אני אדם שמאוד מאמין באלוהים, אני מאמין שהוא שלח לי אותה ואני מאוד אסיר תודה לו על כך. אישתי תמיד העניקה לי חום, אהבה, כבוד, וכמובן – את ילדינו. היא נתנה לי הכל. לפעמים אני נאלץ להיפרד ממנה לתקופה מסויימת כדי לנסוע להופעות בעיר אחרת ומאוד קשה לי בלעדיה.

האם לאמנים יש תאריך תפוגה?

בוודאי שיש להם, אבל לא רבים מבינים זאת. אמן חייב לדעת מתי לפרוש ולרדת מהבמה, בכבוד עצמי. עדיף, לפעמים, לשחרר ולפרוש בשיא כדי לזכור בחיוב את רגעי התהילה.

לסיום, ספר לנו על המשאלה שלך.

אלוהים גדול, וכל מה שצריך לקרות – יקרה. נולדתי מבלי שרציתי, אמות מבלי שארצה. אבל את החיים – אני רוצה לחיות על פי השקפת חיי וכרצוני!

שווה לקרוא

פרידה מ"פאראקאלו": המסעדה היוונית האהובה ביפו נפרדת אחרי 7 שנים

המסעדה שהביאה את יוון ליפו נסגרת לאחר שנים של פעילות צבעונית, אווירה יוונית, ואירועים בלתי …

השאר תגובה